Thursday, October 4, 2012

Ikan Masak Asam

Hoho... Hari Eleanor tak tau dah nak masak ape. Da dekat hari-hari masak ayam. So, ari ni masak ikan selar plak memandangkan ikan tu jer yang ada dalam peti ais. Biasanyer ikan selar kecik-kecik ni Encik Hubby suka makan goreng garing-garing. Tapi tu dah selalu sangat so, try cari-cari resepi lain untuk masak ikan ni kat internet. Akhirnnya, Eleanor terjumpa resepi Ikan Masak Asam kat blog MasDuniaku.


Ikan Masak Asam
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
4 ekor ikan kembung - ikan lain pun sedap juga 
1 biji bawang besar - dihiris2
2 ulas bawang putih - dihiris2
1 biji cili merah ( klu nak pedas, guna cili padi ) - dibelah2 @ dihiris2
1 cawan air asam jawa
sedikit garam dan gula secukup rasa
sedikit kiub ikan bilis
sedikit lada hitam yang ditumbuk

Cara memasak :
Lumurkan ikan yang telah dibersihkan dengan garam, serbuk kunyit dan lada sulah dan goreng, angkat dan toskan. Lebihan minyak goreng ikan, cedok minyak untuk disimpan dan tinggal untuk ditumis ajerk. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili hingga wangi dan masukkan air asam jawa ( pandai2 agak yerk asam jawa tu supaya tak masam sangat kuah tu ), biarkan mendidih dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa dan sedikit kiub ikan bilis, kacau sebati dan rasakan, boleh tambah lagi bahan2 untuk seimbangkan rasa tu dan bila ok, masukkan ikan goreng tadi dan serbuk lada hitam,kacau, biarkan seketika dan boleh diangkat.


Eleanor dah cuba masak lauk ni. Tapi Eleanor masak ikan selar. Rasanyer sedap gak. Lagi best kalo makan panas-panas macam yang MasDuniaku katakan tu.... Huhu..

Selamat mencuba.